Składniki:
- 250- 300g herbatników maślanych
- 150g masła
- duża puszka masy krówkowej o smaku kajmaku (można też samemu zrobić masę toffi jednak nie jest to koniecznie)
- 7 większych bananów
- 500ml śmietany kremówki 36%
- ok. 3-4 czubatych łyżek serca Mascarpone
- sól
Przygotowanie:
Okrągłą formę wysmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki przetrzeć przez grube sito albo pokruszyć w moździerzu. Po roztopieniu masła dodać do niego 2 szczypty soli. Wymieszać pokruszone herbatniki z masłem, a następnie wysypać na formę i mocno podociskać tak, abyśmy otrzymali zwarty spód naszego deseru. Włożyć spód do lodówki na około 1,5h. Pokroić banany w cienkie talarki, poukładać je na herbatnikach. Następnie należy wyłożyć masę kajmakową na bananach i ubić śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany wmiksować kilka łyżek mascarpone i taką mieszankę ułożyć na wierzchu. Tak przygotowany deser umieścić w lodówce na conajmniej 3h.
Uwaga! do deseru w ogóle nie dodajemy cukru ponieważ i tak jest bardzo słodki;)
Buon appetito!
Uwielbiam banoffee!
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam do kremówki serka mascarpone, pewnie deser nie rozwala się dzięki niemu przy krojeniu, prawda?
Tak, masa jest bardziej zwarta i dodatkowo nabiera ciekawszego smaku;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować!:) Zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! ja zawsze dawałam śmietan-fix, żeby nie pływało, ale faktycznie, z mascarpone lepszy pomysł, no i mniej chemiczny, a to ważne. wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
wygląda pysznie.. jutro spróbuję :D tzn. dzisiaj :D
OdpowiedzUsuń;**