"Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka drobnego cukru
• 1 cukier waniliowy
• 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
• 4 jajka"
Masa jabłkowa:
• niecałe 2 kg jabłek
• niecała szklanka cukru
• 2 cukry waniliowe
• płaska łyżeczka cynamonu
• 1/3 łyżeczki kardamonu
• 1/3 łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym podsmażyć 2/3 jabłek tak aby zmiękły. Dodać cynamon, kardamon oraz mielone goździki. Po podsmażeniu dodać 1/3 surowych jabłek i wymieszać.
- "Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca."
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć masę jabłkową. Przykryć ubitą pianą z białek. Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć na grube paski. Układać według uznania na cieście tak aby miejscami prześwitywała beza. "Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem."
nędzne zdjęcie zrobione komórką
mmmmm...
OdpowiedzUsuńjuż od jakiegoś czasu chodzi za mną zrobienie szarlotki, ale boję się, że mi nie wyjdzie, więc póki co zostaję przy starym, sprawdzonym biszkopcie :)
pozdrawiam,
www.peugeotciko.wa.pl
Znajdziesz mnie również tutaj:
http://www.facebook.com/pages/PeugeotCikowa/148841288544832
;*