sobota, 17 grudnia 2011

Podkręcona sałatka Caesara;)

Nie jest to klasyczna sałatka Cezara, ale jej zmodyfikowana wersja, która jest naprawdę świetna. Nie każdy zostanie jej miłośnikiem(głównie za sprawą dressingu), ale z całą pewnością warto ją przygotować. Ja ją uwielbiam;)

Składniki na przygotowanie sosu (porcja dla ok. 3 osób):
- 4 jaja z chowu ściółkowego,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 4 czubate łyżki świeżo startego parmezanu,
- 6 filecików anchois,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 i 1/2 łyżeczki octu, 
- 3 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól oraz świeżo mielony pieprz.

Składniki na przygotowanie sałatki (dla 2 osób):
- 4 garście mieszanki sałat,
- kiełki rzodkiewki,
- 4 polędwiczki z kurczaka,
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
- 1 łyżka parmezanu do posypania,
- bagietka czosnkowa.

Marynata do polędwiczek:
- szczypta słodkiej papryki,
- szczypta czosnku w granulkach,
- odrobina oliwy z oliwek,
- odrobina soli,
- świeżo mielony pieprz.


Przygotowanie sosu:
Zagotować wodę, jajka wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 4 minuty, po tym czasie jajka schłodzić, obrać ze skorupek i zawartość przełożyć do miski. Jajka rozdrobnić rózgą. Dodać rozdrobniony czosnek, parmezan, musztardę, sól oraz pieprz. Dodać rozdrobnione anchois. Dokładnie wymieszać. Wlać ocet oraz ciągle mieszając dodawać oliwę z oliwek.

Przygotowanie sałatki:
Polędwiczki z kurczaka umyć a następnie marynować przez 30 minut. Każdą polędwiczkę zawinąć w plaster szynki i smażyć na patelni. Po usmażeniu polędwiczek odłożyć je na talerz. Włączyć piekarnik i piec czosnkową bagietkę przez ok 10 min w średniej temperaturze. Do głębszych miseczek nałożyć mieszankę sałat, dodać kiełki, parmezan i pokrojone polędwiczki. Całość polać sosem. Podawać z ciepłą bagietką.


Buon appetito!


 

3 komentarze: