środa, 12 września 2012

Bananowe brownie z cynamonem.

To ciasto jest po prostu idealne. Pyszne i na dodatek banalnie proste w przygotowaniu. Z całą pewnością  trafi w gusta miłośników bananów i czekolady. W smaku przypomina nieco bananowe muffiny, lecz dodatek migdałowej kruszonki i sosu karmelowego zdecydowanie wyróżnia to ciasto. Powstało przy okazji 13 urodzin brata i zniknęło w kilka chwil;)

Oryginalny przepis, którym się inspirowałam można znaleźć tutaj.



Składniki:


Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 tabliczka mlecznej czekolady dobrej jakości
4 czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże dojrzałe banany
1 jajko
1/3 szklanki masła
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki mleka

Sos karmelowy:
pół szklanki śmietanki 30%
pół szklanki cukru trzcinowego
pół łyżeczki cukru waniliowego

Kruszonka:
garść migdałów



Sposób wykonania:


Dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem. Roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy do schłodzenia. Kroimy czekoladę w kosteczkę. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę suchych składników: cukier, cynamon, czekoladę, kakao, sodę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem i dodajemy do nich resztę mokrych składników: jajko, roztopione masło, ciepłą wodę oraz mleko i delikatnie miksujemy. Przelewamy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok 35 min w 175C.

Migdały ze skórką parzymy. Obieramy je i mielimy na proszek. W rondelku ogrzewamy cały czas mieszając śmietankę, cukier trzcinowy oraz waniliowy. Po połączeniu się składników odstawiamy do schłodzenia.

Po upieczeniu ciasto polewamy sosem karmelowym a mielone migdały rozrzucamy na wierzchu. 


Buon appetito!









6 komentarzy:

  1. Kiszki mi marsza grają, kiedy widzę to Twoje brownie. Ciasta z bananami są moimi ulubionymi, a jak jeszcze wyobrażam sobie takie banany w brownie... Mega! Wyślij mi kawałek tego cuda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda świetnie, ale smakuje jeszcze lepiej! Jeśli lubisz ciasta z bananami to nie powinnaś dłużej zwlekać;) Niestety po cieście nie został ani okruszek :(

      Usuń
  2. Wygląda pysznie ^^ Uwielbiam banany i czekoladę więc na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę potwierdzić smak :) uwielbiam takie połączenia tym bardziej w wykonaniu Marty ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. jak z bananami to muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń