Oryginalny przepis, którym się inspirowałam można znaleźć tutaj.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 tabliczka mlecznej czekolady dobrej jakości
4 czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże dojrzałe banany
1 jajko
1/3 szklanki masła
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki mleka
Sos karmelowy:
pół szklanki śmietanki 30%
pół szklanki cukru trzcinowego
pół łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka:
garść migdałów
1 tabliczka mlecznej czekolady dobrej jakości
4 czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże dojrzałe banany
1 jajko
1/3 szklanki masła
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki mleka
Sos karmelowy:
pół szklanki śmietanki 30%
pół szklanki cukru trzcinowego
pół łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka:
garść migdałów
Sposób wykonania:
Dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem. Roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy do schłodzenia. Kroimy czekoladę w kosteczkę. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę suchych składników: cukier, cynamon, czekoladę, kakao, sodę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem i dodajemy do nich resztę mokrych składników: jajko, roztopione masło, ciepłą wodę oraz mleko i delikatnie miksujemy. Przelewamy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok 35 min w 175C.
Migdały ze skórką parzymy. Obieramy je i mielimy na proszek. W rondelku ogrzewamy cały czas mieszając śmietankę, cukier trzcinowy oraz waniliowy. Po połączeniu się składników odstawiamy do schłodzenia.
Po upieczeniu ciasto polewamy sosem karmelowym a mielone migdały rozrzucamy na wierzchu.
Kiszki mi marsza grają, kiedy widzę to Twoje brownie. Ciasta z bananami są moimi ulubionymi, a jak jeszcze wyobrażam sobie takie banany w brownie... Mega! Wyślij mi kawałek tego cuda :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, ale smakuje jeszcze lepiej! Jeśli lubisz ciasta z bananami to nie powinnaś dłużej zwlekać;) Niestety po cieście nie został ani okruszek :(
UsuńWygląda pysznie ^^ Uwielbiam banany i czekoladę więc na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMogę potwierdzić smak :) uwielbiam takie połączenia tym bardziej w wykonaniu Marty ;d
OdpowiedzUsuńmhmm , wygląda smakowicie !
OdpowiedzUsuńjak z bananami to muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń