poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Carbonara

Z całą pewnością makaron ala carbonara jest moim ulubionym. Przygotowanie go jest idealnym pomysłem na szybki i sycący obiad. Podany przepis jest bardzo smaczny, lecz każdy może zmieniać według preferencji ilość boczku czy też śmietany. Nie radziłabym jednak dodawać do makaronu całych jaj bądź innego typu sera. Uważam, że te zabiegi znacznie zmniejszają walory smakowe potrawy. 

Jedyną rzeczą na którą należy zwrócić szczególną uwagę przy przygotowaniu makaronu jest odpowiednia temperatura patelni. Nie powinna być ona zbyt wysoka ponieważ zamiast sosu otrzymamy makaron oblepiony jajecznicą.

Przepis na jedną, porządną porcję makaronu;)

Składniki:
♥ makaron spaghetti (może być również inny np. fettuccine)
♥ 2 średniej wielkości jajka
♥ ok 15-20g parmezanu lub pecorino
♥ ok 75g boczku
♥ ok 6 łyżek śmietany 30%
♥ świeżo starta gałka muszkatołowa
♥ biały pieprz
sól


Sposób przygotowania
Do garnka wlać wodę oraz wsypać odpowiednią ilość soli. Włączyć palnik i zacząć grzać wodę. Pokroić boczek w kostkę odkrawając większe kawałki tłuszczu bądź skóry a następnie przełożyć na patelnię. Gdy woda zacznie się gotować należy wsypać do garnka porcję makaronu i zmniejszyć płomień. Czas gotowania podany jest na opakowaniu spaghetti. Rozpocząć smażenie boczku. Rozbić dwa jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka można włożyć do odpowiedniego opakowania i zamrozić. Do miski z żółtkami dodać starty ser, śmietanę oraz przyprawy. Gdy makaron będzie ugotowany al dente* przełożyć makaron bezpośrednio z wody na patelnię z usmażonym boczkiem i wymieszać. (Makaronu nie należy przelewać zimną wodą.) Wyłączyć palnik. (Uwaga! Patelnia nie może być zbyt gorąca.) Wlać na patelnię masę z jajek, sera i śmietany i energicznie mieszać. Gotowy makaron wyłożyć na talerz.

Buon appetito!








*al dente- na ząb

1 komentarz: