wtorek, 30 sierpnia 2011

Makaron z kurczakiem na sposób chiński- po mojemu

Jakiś czas temu miałam okazję spróbować nowego chińczyka, który tak bardzo był chwalony przez siostrę za sajgonki. Najbliższy lokal "Asia to go" znajduje się kawałek ode mnie, więc złożyłam zamówienie na sajgonki oraz makaron z kurczakiem w sosie sojowym. Niestety z powodu braku czasu tego dnia zjadłam obie te rzeczy zimne i nie powaliły mnie swoim smakiem. Jednak postanowiłam stworzyć własną wersję makaronu z kurczakiem ze składników ogólnodostępnych. Jako, że makaron jajeczny stosowany w tego typu daniach jest dosyć trudno dostępny postanowiłam poeksperymentować z makaronem spaghetti.

Sładniki:
ok 500g piersi z kurczaka
3/4 opakowania makaronu spaghetti
duża czerwona papryka
4 cm kawałek jasnej części pora
mała cebula
garść grzybków moon
kiełki rzodkiewki
1 łyżka brązowego cukru
1 cm kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
olej sezamowy
sos sojowy
sos rybny
sos ostrygowy
curry
kurkuma
sól i pieprz


Sposób przygotowania
Ugotować makaron spaghetti w osolonej wodzie z dodatkiem 1/3 łyżeczki kurkumy oraz z taką samą ilością curry. Odcedzić i przelać zimną wodą. Garść grzybków moon zalać gorącą wodą i pozostawić na conajmniej 15 minut, tak aby porządnie zmiękły. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić na drobne kawałki i popieprzyć. Przygotować marynatę składającą się z 2 łyżek sosu sojowego, łyżki sosu rybnego oraz łyżeczki sosu ostrygowego. Marynować w niej kawałki kurczaka przez co najmniej 15 minut. W tym czasie pokroić paprykę w wybrany przez nas sposób, cebulę w piórka oraz pora w cienkie plastry. Przełożyć do jednej miseczki. Namoczone grzybki moon oczyścić i pokroić w paseczki. Imbir zetrzeć a czosnek pokroić w cienkie plasterki. Przygotować sos- 2 łyżki wody z moczenia grzybków połączyć z łyżką sosu sojowego, sosu rybnego oraz brązowego cukru.

Na rozgrzany wok wlać kilka kropel oleju sezamowego. Wrzucić imbir oraz czosnek i smażyć przez jakieś 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka, które należy smażyć przez około 4 minuty cały czas mieszając, a następnie mieszankę papryki, cebuli i pora- potrzebne im będą następne 4 minuty. Wrzucić żółty makaron i cały czas mieszając dodać przygotowany wcześniej sos. Smażyć przez 3 minuty. Podawać z kiełkami. Można także dodać kawałki pomidora.

Buon appetito!




 

4 komentarze:

  1. bardzo lubię takie rzeczy:D gdzie można kupić grzybki moon albo pędy bambusa?

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na makaron!!
    Smakowało!

    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pędy bambusa teraz można kupić w Lidlu z okazji tygodnia chińskiego, natomiast grzybki moon znajdziesz na dziale orientalnym w Tesco;)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite danie! ostatnio chodzą za mną chińskie smaki :)

    OdpowiedzUsuń