poniedziałek, 5 września 2011

Quesadillas

Korzystając z okazji, że w Lidlu mamy właśnie tydzień meksykański dzisiaj na obiad przygotowałam quesadillas. Tradycyjnie placki tortilli nadziane są zazwyczaj serem, lecz ja wolę bardziej urozmaiconą wersję. Moje nadzienie najczęściej składa się z sera, kurczaka, kukurydzy, pomidorów oraz oliwek. Można także użyć tego na co aktualnie mamy ochotę. Świetnie będą pasować takie składniki jak np: pieczarki, salami czy też papryka. Do przygotowania quesadillas użyłam moich ulubionych pomidorowych tortilli, a przygotowane danie podawałam z sałatą lodową i sosem czosnkowym. Świetnym dodatkiem będą marynowane papryczki jalapeno.

Składniki:

♥ 4 placki tortilli

ok 250g piersi z kurczaka

♥ 12 plasterków sera

♥ połowa puszki kukurydzy

♥ mały pomidor

♥ sałata lodowa

♥ 2 łyżki majonezu

♥ 3 łyżki jogurtu

♥ 2 ząbki czosnku

♥ papryka słodka

♥ czosnek w granulkach

♥ sól i pieprz


Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w drobne kawałki. Następnie dodać do kurczaka płaską łyżeczkę papryki oraz czosnku w granulkach i marynować przez 30 min. Posolić i popieprzyć i usmażyć. Przygotować sos czosnkowy: dwie łyżki majonezu zmieszać z 3 łyżkami jogurtu, dodać czosnek i przyprawić solą i pieprzem. Na średnio rozgrzanej patelni rozgrzać odrobinę masła i położyć pierwszą tortillę. Położyć na nią 3 plasterki sera zakrywając jak najbardziej placek, a następnie nałożyć po 3 łyżki kurczaka oraz kukurydzy.  Dodać kilka kawałeczków pokrojonego pomidora. Przykryć farsz kolejnymi 3 plastrami sera i położyć drugą tortillę. Dociskać dłonią placki tak aby dobrze się zlepiły i gdy dolny się przypiecze, przewrócić na drugą stronę(można to zrobić za pomocą talerza). Gdy placki będą zrumienione a ser roztopiony przełożyć danie na talerz, przekroić na 4 części i zajadać razem z sałatą lodową i sosem czosnkowym.

Buon appetito!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz